nav_prev.jpg
       
     
ADMINISTRATION OF JUSTICE
       
     
 This project serves the needs of a burgeoning program at Rio Hondo College and serves as a campus gateway. The approved masterplan for the campus had anticipated a two-story scheme that could not be built within budget due to soil conditions and topography.
       
     
 For over a year working with another architect, the college had struggled with various strategies to bring the project in budget, including stripping the building down to a “stucco box”, which was still significantly over budget, while giving the project an undesirable “residential” feel.
       
     
 QDG was asked to study options and still meet the same DSA submittal deadline of November 2007. After two weeks of studying the program and site constraints, we had developed a solution that eliminated shoring, retaining walls, and significant site grading and reduced foundation costs by half.
       
     
RHAJ1.jpg
       
     
 These significant cost saving measures resulted in the project not only coming within budget, but also allowing an upgrade in finishes from stucco to metal panels. In addition to improving program adjacencies, the resulting three story scheme now provides a more dramatic gateway presence.
       
     
RHAJ7.jpg
       
     
RHAJ8.jpg
       
     
nav_next.jpg
       
     
nav_prev.jpg
       
     
ADMINISTRATION OF JUSTICE
       
     
ADMINISTRATION OF JUSTICE

Location: Los Angeles

Client: Rio Hondo College

Budget: Undisclosed

Completion Date: Fall 2011

 This project serves the needs of a burgeoning program at Rio Hondo College and serves as a campus gateway. The approved masterplan for the campus had anticipated a two-story scheme that could not be built within budget due to soil conditions and topography.
       
     

This project serves the needs of a burgeoning program at Rio Hondo College and serves as a campus gateway. The approved masterplan for the campus had anticipated a two-story scheme that could not be built within budget due to soil conditions and topography.

 For over a year working with another architect, the college had struggled with various strategies to bring the project in budget, including stripping the building down to a “stucco box”, which was still significantly over budget, while giving the project an undesirable “residential” feel.
       
     

For over a year working with another architect, the college had struggled with various strategies to bring the project in budget, including stripping the building down to a “stucco box”, which was still significantly over budget, while giving the project an undesirable “residential” feel.

 QDG was asked to study options and still meet the same DSA submittal deadline of November 2007. After two weeks of studying the program and site constraints, we had developed a solution that eliminated shoring, retaining walls, and significant site grading and reduced foundation costs by half.
       
     

QDG was asked to study options and still meet the same DSA submittal deadline of November 2007. After two weeks of studying the program and site constraints, we had developed a solution that eliminated shoring, retaining walls, and significant site grading and reduced foundation costs by half.

RHAJ1.jpg
       
     
 These significant cost saving measures resulted in the project not only coming within budget, but also allowing an upgrade in finishes from stucco to metal panels. In addition to improving program adjacencies, the resulting three story scheme now provides a more dramatic gateway presence.
       
     

These significant cost saving measures resulted in the project not only coming within budget, but also allowing an upgrade in finishes from stucco to metal panels. In addition to improving program adjacencies, the resulting three story scheme now provides a more dramatic gateway presence.

RHAJ7.jpg
       
     
RHAJ8.jpg
       
     
nav_next.jpg